Welke melk voor cappuccino schuim?

welke melk voor cappuccinoOm te weten welke melk je moet gebruiken voor die perfecte cappuccino of latte macchiato is het belangrijk om te weten wat melkschuim precies is. Water, melksuikers, eiwit, vet, vitaminen & miniralen zijn ingredienten van melk. Tijdens het opschuimen hebben de eiwitten de eigenschap om aan het oppervlakte van de luchtbellen te gaan hechten. Gevolg is dat deze gaan stabiliseren. Feit is dat des te meer eiwit, des te stabieler het melkschuim is wat betekent dat ook het gevoel van de schuimkraag optimaler wordt.

Grofweg bestaat melk uit eiwit, vet, water, melksuikers, vitaminen en mineralen. Het eiwit in de melk hecht zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen waardoor deze worden gestabiliseerd. Hoe meer eiwit, hoe stabieler dus de schuimkraag en daarmee het mondgevoel. Het vet in de melk geeft vervolgens de verfijnde smaak aan het melkschuim. Nog een reden om volle melk te gebruiken voor die heerlijke kop cappuccino of latte macchiato,

Truc voor perfect melkschuim

Het is natuurlijk fijn om te weten welk type melk te moet gebruiken voor het beste melkschuim maar hoe zorg je er nou voor dat het melkschuim ook nog eventjes, en het liefst zo lang mogelijk, van topkwaliteit blijft. Je wilt natuurlijk niet dat het schuim direct weer als een pudding in elkaar zakt. De truc zit hem in de luchtbelletjes in het melkschuim.

– De melk zakt langzaam door de luchtbelletjes naar onderen. De grootte van de luchtbelletjes is belangrijk. Des te kleiner, hoe minder snel de melk naar onderen zal zakken en dus het inzakken van de melk. Een andere eigenschap van kleine luchtbelletjes is dat ze minde snel kapot knappen in vergelijking met de grotere luchtbellen.

Door deze kleine luchtbelletjes, ook wel microfoam genoemd, zal de koffiedrinker het melkschuim als lekkerder en zachter ervaren.

welke melk voor cappuccinoWelke melk voor cappuccino melkschuim?

Voor men begint met het opschuimen van melk wordt vaak de vraag gesteld welk typ melk het beste geschikt is. Het beste kan er volle houdbare melk gebruiken. Volle houdbare melk heeft de eigenschap een romig en lobbig melkschuim te leveren. Een andere reden is dat vettere en vollere melk de krachtige koffiesmaak het beste maskeert. Veel beter dan bijvoorbeeld magere of halfvolle melk dat doet. Ook zorgt de volle melk er voor dat het de bitter smaak die koffie heeft iets meer naar de achtergrond verdrijft.

Tevens zal de kwaliteit van het melkschuim van volle melk het beste blijven. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Andere voordelen van het verkiezen van houdbare melk boven verse melk zijn ok de houdbaarheid van houdbare melk. Deze gaat vele malen langer mee. Als je geen reguliere koffiedrinker bent en je de melk alleen nodig hebt om je gasten te voorzien van een kop koffie, is dit erg prettig.

 

Verschillen verse- & houdbare melk

Het verschil tussen deze twee type melk is de mate van verhitten. Verse melk wordt verhit tot 70 C, ook wel pasteuriseren genoemd. Houdbare melk gaat naar een kookpunt van 100 C en is daardoor langer houdbaar.

 • Houdbare melk is dus:
 • Langer te bewaren
 • Na openen enkele dagen houdbaar
 • Veel romiger dan verse melk
 • Fluweler
 • Zachter
 • Minder aanslag aan de binnenkant van de melkschuimers.
 • Vetter wat de kwaliteit van het melkschuim positief beïnvloed
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (26 stemmen cast)
Welke melk voor cappuccino schuim?, 3.3 out of 5 based on 26 ratings

Reacties:

 1. bob wolff zegt:

  Speelt de temperatuur van de (volle en houdbare) melk een rol in het resultaat van het melkschuim?

  • Melkopschuimer Crew zegt:

   Dag Bob, Dat maakt zeker verschil ja! Het liefst is de melk zo koud mogelijk. Dus pak het wat ons betreft direct uit de koelkast. Succes! en laat maar horen of je verschil ziet.

   • Nee, Laura, dat is van ve8r voor mijn tijd. Melk ken ik alleen in pakekn, plastic flessen of uit een emmer, rechtstreeks van de koe (bij mijn oma). Melk uit een kan, melkbus of flessen heb ik nooit meegemaakt. Er hangt nog wel een vage herinnering van melkbussen die langs de kant van de weg werden gezet bij mijn oom op de boerderij. Maar of dat is blijven hangen door foto’s of dat dat een echte herinnering is weet ik niet.Leuk plaatje!

 2. Op internet is er een discussie, moet de melk nou wel of niet warm zijn? Koud geklopt en dan opgewarmd? Kan iemand mij misschien vertellen hoe je een cappuccino maakt op de traditionele manier? We zijn bezig met een project om een melkklopper te ontwerpen en dit soort informatie is uiteraard cruciaal. Graag zsm een reactie! mvg het dieci team

 3. Ik heb slechte ervaring met volle melk, ik gebruik magere houdbare melk en krijg een fantastische dikke melkschuim laag.

 4. maak de melkschuim voor je de koffie zet en giet die alvast in een glas, dan kan die alvast wat indikken,gebruik volle melk, maak hem eerst warm in de magnetron (zorg dat hij net niet kookt)
  gaat perfect , koude melk vind ik niks, koelt de koffie te veel af, wat de smaak niet ten goed komt.

 5. Mijn melkopschuimer is niet een van de beste (Gaggia Classic cheapskaters espresso machine). Wat ik wel kan zeggen sommige houbare melk gaat ook niet goed. Sommige cerse melk ook niet. Maar zowel de Albert Heijn Cappuccino melk als de Friese Vlag Cappuccino melk geven wel het beste resultaat nu. Ben nu bezig met Verse Bilogische melk en dat geeft ook goede resultaten eigenlijk even goed als de cappuccino houdbare melk van frieze vlag.

  Misschien dat er in het verhaaltje nog een toevoeging kan komen over hoeveel eiwit je moet hebben en hoeveel vet en misschien een voorbeeldje van goede merken melk die het goed kunnen doen.

  Wat overigens ook nog kan helpen is om het rvs kannetje voor het cappuccino maken even een kwartiertje in de vriezer te zetten (dus als je de espresso machine aanzet voor op te warmen zet dan het kannetje met melk in de vriezer).

  Ik ben totaal geen barista maar door schade en schande leer ik elke keer weer wat bij.

 6. Wat ik nog wilde zeggen is dat houbare melk soms een rare nasmaak heeft. dus verse melk is het beste.

 7. Melk koud opkloppen met d.e. handklopper dan de magnetron in tot het de dubbele hoeveelheid heeft gekregen eruit halen en opdienen, heeeeerlijk!

  • Klopt, doen wij ook. De HEMA heeft een soortgelijke opschuimer. 30 SEC. op vol vermogen in de magnetron en opschuimer gewoon in de vaatwasser. Bevalt ons beter de de hele procedure die met ons koffieapparaat gedaan moet worden.

 8. Geen enkele verse melk lijkt meer te schuimen nu het allemaal ‘weidemelk’ geworden is. Eerst had AH nog halfvolle melk die goed schuimde, maar die doet het nu ook niet meer. Dan maar eens de houdbare melk proberen, alhoewel die smaak minder is. In de aerochino van Nespresso moet het toch lukken zou je zeggen.

 9. Ik vraag me af of ik de volle houdbare melk kan invriezen voor ik het gebruik om cappucino te maken. Een liter is mij veel te groot.

 10. Pas een nieuwe gekocht !
  Nu zet ik 2 koppen tegelijk 1 kop warme koffie
  En de andere kop erg lauw .
  heel vreemd wie kan het mij verklaren ?

 11. Mijn ervaring met melk van Campina in plastic fles o procent vet was het best,maar is helaas nergens meer te krijgen,alleen Albert heyn had dit te koop

 12. Monique zegt:

  Op een of andere manier lijkt mijn schuim op te lossen… Hoe kan dit? Ik doe eerst de melk in t glas en daarna de koffie erbij. Na 30 seconden is alle schuim ‘gesmolten’. Iemand een idee wat hiervan de oorzaak is?

  • ik zou het zelf in ieder geval andersom doen, eerst de koffie en de melk boven op.
   op jou manier, word over het algemeen een koffie verkeerd gemaakt.
   zitter er na het opschuimen veel dikke bellen in je melk? probeerd dan met je kannetje of glas op het aanrecht te tikken en draaiende bewegingen te maken, hierdoor krijg je een mooie glans boven op je schuim, met vrijwel geen dikke bellen. schenk het daarna boven op je koffie

 13. Hoi,

  Ik maak altijd melkschuim met magere verse melk.
  Houdbare melk vind ik echt heel erg vies.
  Met magere melk 0% maak je echt heel mooi melkschuim.
  Je kan er echter niet die mooie figuurtjes mee maken zoals een barista doet.

 14. Hoi
  Houdbare melk vind ik echt heel erg vies.
  Met verse magere melk 0% maak je echt heel mooi melkschuim.
  Je kan er echter niet die mooie figuurtjes mee maken zoals een barista doet.

 15. Ik heb sinds kort een Nespresso en gebruik halfvolle houdbare melk van AH. Prima melk, dikke schuimlaag die lekker dik blijft, het geeft echter wel een nasmaak.

 16. De echte barista zegt:
  Gebruik magere melk
  Hoe magerder de melk des te beter het schuim. De eiwitten in de melk zijn erg goed geschikt om schuim te maken, vet in de melk zorgt juist voor een verstoring van de opbouw van het schuim. Integenstelling voor wat doorgaans wordt gedacht dat je juist volle vette melk moet gebruiken om goed schuim te maken. Daarom geldt; magere melk geeft het meeste schuim. Bent u echter ook een liefhebber van een romige smaak dan kunt u ook voor halfvolle melk kiezen. De halfvolle melk is goed op te schuimen en toch nog lekker vet, die zorgt voor een romige smaak.

 17. Wij hebben een koffiemachine Surpresso S50 van Siemens. Tot voor kort altijd goede schuim met halvolle verse melk. Inmiddels opschuimpijpje geheel vervangen, apparaat wordt op tijd gereinigd en ontkalt. Nog steeds niet het gewenste resultaat. Heeft iemand een oplossing?

 18. Hallo Sabine,

  Ik hebnu hetzelfde probleemmet het schuim. Heb jij dit uiteindelijk kunnenoplossen? Ik zou graag weten hoe.

  Groetjes Jolanda

 19. Wie heeft er ervaringen met de melk bij een nespressoapparaat? Het komt heel vaak voor dat de melk,die ik altijd in de koelkast zet heel snel zuur wordt en weer het melkreservoir moet schoonmaken.Ik gebruik halfvolle houdbare melk.

 20. Heb nu een Jura s95 welke melk kan ik daar het beste voor gebruiken?

 21. Bonné andreas zegt:

  Ik heb een Melitta caffeo bistro new generation expressomachine,maar melk opschuimen lukt totaal niet,volume vergroot maar blijft dun.Volle melk,halfvolle geprobeerd allemaal niks en dat terwijl de video van koffiecenter heerlijk schuim maaktWeet het niet meer.Help,please.

 22. Kennelijk doen de schrijvers hier aan de lijn, want het beste melkschuim krijg je toch echt met volle melk en of deze nu van Melkunie, Campina of wie dan ook is, maakt weinig uit. Ik heb een apparaat met een stoompijpje en kan dus het ea zelf regelen. Indien je het pijpje net in de melk laat zakken zodat het sist en niet borrelt, krijg je een vol romig schuim wat niet inzakt. Met magere melk krijg je een heel luchtig belletjes schuim, wat snel verwatert en ook zelf nauwelijks smaak heeft, het is immers vooral lucht. Een goede cappuccino is meer dan Hollandse koffie met wat schuim mensen!

 23. Kees Lievense zegt:

  Ik heb sinds een aantal maanden een Nespressomachine van Delonghi nl. de EN520.S Lattissima. Ik heb al vele soorten melk gebruikt voor mijn cappuccino en Latte, maar sinds een paar maanden gebruik ik nu de speciale cappuccinomelk van AH en die bevalt mij prima.

 24. Tip welke wij vanuit de Starbucks in Londen hebben overgenomen is Soja melk, ongezoet.
  Wij gebruiken melkopschuimer van Senseo en dan worde melk uit de koelkast perfect warm genoeg om de koffie niet teveel af te koelen. (daarbij komt dat een Cappucino geserveerd direct te drinken moet zijn dus niet gloeiend heet.). Risico met stoompijpje en melkbekertje vonden wij dat de melk snel te heet word.

 25. Zodra ik een pak melk net heb open gemaakt, blijft het melkschuim stevig. Zodra ik melk gebruik die al een aantal dagen staat, zakt het schuim in. Hoe kan dit?

Deel jouw ervaringen & vragen

*