Senseo Sarista ontkalken en schoonmaken

senseo sarista ontkalken en schoonmaken

Je Senseo Sarista ontkalken en schoonmaken is een klusje dat je snel vergeet maar erg belangrijk is voor de levensduur van je Senseo Sarista. Ook zorgt het ervoor dat je koffie kop optimaal gevuld wordt en ook de juiste temperatuur van de koffie wordt gewaarborgd. Het apparaat dient maandelijks ontkalkt en dus mooi schoongemaakt te worden. Uiteraard is dit afhankelijk van de gebruiksintensiteit, maar over het algemeen is 1 x in de maand noodzakelijk. Senseo Sarista geeft zelf aan alleen de Senseo Sarista CA6400 ontkalker te gebruiken. Te koop voor € 7,95 bij Wehkamp. Speciaal voor het ontkalken en schoonmaken van je Senseo Sarista. Het duurt ongeveer 45 minuutjes totdat alle stappen door het ontkalingsprogramma zijn doorlopen. Lees op deze pagina eenvoudig welke stappen er doorlopen moeten worden om het apparaat te ontkalken,  wanneer het nodig is om je Sarista te ontkalken en welke verschillende ontkalkers er op de markt zijn.

Wanneer moet je je Senseo Sarista ontkalken?

Ontkalk de Senseo Sarista op het moment dat het ‘CALC CLEAN-lampje’ onafgebroken brandt. Non-stop dus. Belangrijk is dat je de bean-funnel, waterreservoir en de koffiebak in het apparaat plaatst. Ook dient het activiteitslampje onafgebroken te branden. Tijdens het ontkalken en schoonmaken van je Senseo Sarista zal het apparaat 1 proces uitvoeren. 1 ontkalkingsproces en 2 x een spoelbeurt. Dit neemt in totaal niet langer dan 45 minuten in beslag. Belangrijk is dat je dit proces niet onderbreekt maar gewoon laat uitdraaien.  Goed om te weten is dat je na de ontkalkingsstap het apparaat nog moet bedienen om het spoelen in gang te zetten. Hieronder zullen alle stappen stapsgewijs worden uitgelegd zodat het Senseo Sarista ontkalken een koud kunstje wordt!

Ontkalingsstappen

 • Houdt ongeveer 3 seconde de knop voor 1 kop en die van 2 kopjes tegelijkertijd ingedrukt, net zo lang tot het ‘calc clean-lampje begint te flikkeren.
 • Schenk een flesje Senseo Sarista snelontkalker in het waterreservoir. Vul dit rerservoir vervolgens met kraanwater bij tot de maximale-aanduiding op het waterreservoir.
 • Verwijder de uitneembare koffielekbak uit het apparaat en leg deze even weg. De reden is dat je een grote bak op deze positie moet plaatsen zodat het water + ontkalkers in deze bak kan lekken. Gebruik een lekbak van ongeveer 1.5 tot 2 liter.
 • Om te starten met Senseo Sarista ontkalken druk je ongeveer 1 seconde, weer dezelfde, knop voor 1 kop en die van 2 koppjes tegelijkertijd in. Het activiteitslampje en het calc-clean-lampje flikkeren beide. Dit betekent dat de ontkalkingscyclus is begonnen.
 • Op het moment dat het water in het reservoir helemaal is verbruikt gaat het activatielampje uit en is de ontkalkingscyclus voltooid. Dit lampje gaat vervolgens uit en het calk-cleanlampje gaat snel knipper. Het waterreservoir lampje wat brand als het ‘leeg’ is gaat uit.

Senseo Sarista spoelen

 • Spoel het waterreservoir schoon, vul het maximaal en schuif hem terug.
 • Leeg de bak van 1.5 tot 2 liter en plaats deze weer terug op dezelfde positie.
 • Druk één seconde de knop voor 1 kop en die van 2 kopjes tegelijkertijd in. Het spoelen gaat beginnen.
 • Goed om te weten is dat de Senseo Sarista tijdens de spoelcyclus het water onafgebroken door het apparaat stuwt. Wanneer het ‘active lampje’ dooft, gaat het ‘waterreservoir lampje aan en zal het calc clean lampje snel gaan flikkeren. Dit is het teken dat je naar de volgende stap kan. Het Senseo Sarista ontkalken is bijna klaar!
 • Leeg vervolgens de bak met spoelwater, maak het waterreservoir schoon met schoon water en vul het reservoir opnieuw.
 • Nu is het tijd om de 2e spoelbeurt te starten.
 • Druk 1 seconde de knop voor 1 kop en die van 2 kopjes tegelijkertijd in.
 • De volledige ontkalkingsprocedure is voltooid op het moment dat al het water uit het waterreservoir is verbruikt. De Senseo Sarista wordt vervolgens automatisch uitgeschakeld.
 • Goed om te weten is dat je tijdens het ontkalken van het apparaat wat handelingen moet doen, maar het apparaat onthoudt welke stappen er zijn doorlopen en dus weet dat hij met een 2e spoelbeurt bezig is. Daarom is het zaak dat je bij het Senseo Sarista ontkalken alle stappen afmaakt. En bijvoorbeeld niet alleen het water + snelontkalker.

Algemene schoonmaak tips Senseo Barista

 • Als je het apparaat ‘ gewoon’ schoonmaakt, trek dan de trekker uit het stopcontact.
 • Gebruik nooit heftige schoonmaakmiddelen, chemische stoffen om de kan schoon te maken
 • Maak de zetkan niet schoon in de vaatwasmachine
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (12 stemmen cast)
Senseo Sarista ontkalken en schoonmaken, 4.3 out of 5 based on 12 ratings

Reacties:

 1. ik heb een vraag
  die sarista die ik heb , heb ik al een aantal keren moeten schoonmaken ( de maalkop )
  die zit dan verstopt .
  hoe kan dat .

  • Het komt vaak voor doordat er iets vettere bonen worden gebruikt dat het gaatje waar de gemalen koffie uitkomt dicht gaat zitten,dit kun je met een klein schroevendraaiertje (of hulp stukje van sarista) schoon maken.

   succes.

 2. G .v d meij zegt:

  Ik heb mijn sapristi schoon gespoeld en met schoon water 2x nagespoeld nu blijft het rode clean lampje knipperen wat ik ook doe hij gaat gewoon niet uit help me à u b

  • Renate voerman zegt:

   Ik heb hem ontkalkt en het lampje blijft maat rood knipperen. Wat moet ik doen kan nu geen koffie zetten want dat doet hij niet.

  • bij het ontkalken bleef het rode lampje knipperen uiteindelijk na 5 keer hebben we warm water gebruikt om door te spoelen dat heeft bij ons geholpen

  • hoi hoi ,
   heb je bij het ontkalken het programma onderbroken ?
   als dit is dan moet je de hele proces opnieuw doen .
   let op bij ontkalken eerst apparaat aanzetten tot groene lamp niet meer knippert en dan de 1 en 2 kops knoppen tegelijk indrukken .
   dan gaat het rode clean lampje knipperen en begint het proces vanzelf .
   als waterreservoir leeg is ,deze vullen en weer de 1 en 2 kops tegelijk indrukken .
   dit doe je net zolang tot rode lamp clean niet meer brandt .
   succes
   gr anja

 3. M.Stoop zegt:

  Ik heb het apparaat ontkalkt, maar heb

  probleem met uithalen van binnenwerk

 4. H Krikken zegt:

  De sarista van ons gooit regelmatig de koffie droog in het koffiedikbakje wie heeft dit probleem ook.

  • Jacqueline zegt:

   Hier hetzelfde probleem. Schoonmaken/ontkalken heeft helaas geen zin.. Hopelijk heeft iemand de oplossing?!

   • Beetje laat maar toch,ligt aan het invetten van je binnenwerk,dit moet op de juiste manier gebeuren,zo niet dan heb je dit probleem,bij mij heb ik het zelf opgelost met het invetten van het binnenwerk.

  • beste H Krikken
   ikl heb het zelfde probleem na een jaar een keer opgestuurd naar philips ze hebben hem toen gerepareerd toen de garantie er een maand af was begon het probleem weer nou zegt philips dat is jammer de garantie is net verlopen dus uw heeft pech nou nooit geen sarista meer kopen waardeloos apparaat.

   gr alex

   • Ik heb van het binnenwerk alle beweegbare delen een keer ingespoten met WD40, dit even goed heen en weer schuiven, 5 minuten laten werken. Vervolgens goed uitspoelen met warm water. Mee laten draaien in de vaatwasser. Werkt weer perfect, sindsdien geen problemen mee gehad.

 5. Wat ik ook doen / of schoonmaak, het lampje van het koffieprutbakje gaat niet meer uit. Dus geen koffie !!! dat kan toch niet. Wie helpt mij?

  • De metalen contactpunten van het koffieopvakbakje schoonmaken helpt meestal bij mij.

  • als je het koffie dik bakje eruit haalt om schoon te maken ,plaats je het gewoon terug .
   bij de eerst volgende keer zal het naar 1 kopje koffie gaan knipperen .
   oplossing : haal het iets naar voren dan gaat het snel knippert na korte tijd gaat het uit en kan je bakje gewoon weer terug schuiven en weer koffie gewoon zetten

 6. tineke reinders zegt:

  hallo wij hebben sinds een maand de saristo en moet hem ontkalken, maar als de 1 en 2 kops knopje tegelijk in gedrukt houdt gaat er dus geen kalkclean lampje knipperen en kan ik hem dus niet ontkalken.

 7. angelique zegt:

  het schoonmaken wilt niet lukken.
  Het apparaat reageert niet op stap 3. ( de 2 koppen 1 sec. ingedrukt houden om het schoonmaakprogramma te starten). Wie heeft een tip

 8. Bert de Vries zegt:

  Tijdens het schoonmaken de cyclus niet onderbreken.
  Het rode lampje va de calc-clean zal blijven knipperen totdat het proces is voltooid.
  Waterreservoir blijven vullen en doorgaan met spoelen totdat het apparaat uitschakelt.

 9. Hallo allen,

  Zelf ben ik een aantal jaar in het bezit van een Sarista en moet zeggen dat ik alle bovenstaande “probleempjes” wel eens heb meegemaakt. Alleen ook altijd weer kunnen oplossen.

  -Probleem lampje koffieprut lampje blijft branden.
  Koffieprutbak schoonmaken… binnenkant… buitenkant(kontaktpunten)
  Sarista schoonmaken…. vooral punt waar Koffieprutbak ingeschoven word.

  -probleem koffie wordt droog in Koffieprutbak gegooid.
  Koffieprutbak verwijderen… zijklep open…. koffiezet mechanisme eruit halen.
  Koffiezet mechanisme schoonmaken… beweeg het mechanisme heen-en-weer en maak het nogmaals schoon.
  Als het probleem blijft geleide punten van het mechanisme smeren.
  Smeren van de geledingen is nodig om geheel soepel te laten lopen(zie plaatje binnenkant klep van koffiezet mechanisme).

  -Probleem maalkop (je hoort alleen de schijven malen, maar geen koffie)
  Haal de bonenfunnel er af en zachtjes met de achterkant van een klein theelepeltje door de opening heen schrapen.
  Vast zittende bonen weg… bonenmaalsel weg…. bonenfunnel erop.

  Zo m’n sarista is weer klaar met ontkalken (moet altijd even kijken welke knopjes ik moet indrukken).

  Iedereen succes met de Sarista en hopelijk als je tegen een “probleempje” aanloopt kan je het met bovenstaande oplossen.

  Groetjes,

  • Charlie zegt:

   Ik heb het probleem met de maalkop geprobeerd maar geen resultaat. Ik hoor de schijven malen maar er gaan geen bonen uit de funnel. heb de opening gecheckt en schoongemaakt.

   Weet jij nog een ander oplossing?

   Groet

 10. D.Alleman zegt:

  Waarom is het ontkalkingmiddel voor de Sarista nergens meer te koop?
  Zo ja kan iemand mij dan vertellen waar het te koop is?

  Diana

 11. wat is er met me koffie apparaat als (alle 4 lichtjes branden) moet ik hem onkalken of is er iets anders aan de hand

 12. Ik koop de ontkalker van Eccellente. Stuk goedkoper en prima te gebruiken!

  Bovenstaande problemen volgens Frans hebben wij ook op dezelfde manier opgelost. Vooral het mechanisme schoonmaken en smeren moeten we regelmatig doen anders komt de koffie er droog uit in stortbakje….

 13. jo vogelzang zegt:

  het calc.clean lampje gaat niet flikkeren, als ik 1 en 2 knops heb ingedrukt

 14. Hallo allemaal,

  Ik heb even een vraagje. Ik zou graag de maler schoon willen maken dmv water in de hervulbare fundel te doen.
  Is dit mogelijk of maak ik hier sluiting in de elektronische circuits van het apparaat?

 15. jo vogelzang zegt:

  Ik koop sinds kort snelontkalker van KIWA, nu paar maal. gebruikt werkt prima.goede gebruiksaanwijzing

Deel jouw ervaringen & vragen

*