Onderhoud tips voor ’n melkopschuimer

Alhoewel de melkopschuimers weinig onderhoud nodig hebben, zijn er toch verschillende tips & handige weetjes die de melkopschuimer optimaal te houden!

Nee, geen schuursponsje, maar warm water..

Veel melkopschuimers zijn voorzien van een speciale teflon laag. Daardoor is het niet raadzaam om het apparaat na gebruik met een schuursponsje te reinigen. Je verwijderd dan ook een deel van de anti aanplak laag, waardoor het tegenovergestelde zal gebeuren! De melk zal aanbranden! Omspoelen met warm water is daarom voldoende. Giet bijvoorbeeld net na gebruik een scheutje water in de melkopschuimer en laat dit even staan. Vervolgens omspoelen en klaar..

Niet aanzetten zonder melk

Schakel een melkopschuimer nooit aan zonder de melk. Mogelijk lijdt dit tot beschadiging van het apparaat en teflonlaag. Klinkt allemaal logisch maar de realiteit bewijst dat het dikwijls gebeurd. Bekende apparaten met teflonlaag zijn de Lattemento melkopschuimers.

Klaar? Stekker uit stopcontact

Haal de contactstop uit de wandcontactdoos indien u klaar bent met het opschuimen van de melk.

Niet in vaatwasser

De meeste melkopschuimers zijn niet geschikt om in de vaatwasser te doen. Reden is het beschadigen van het elektrische gedeelte in het apparaat. Er zijn melkopschuimers die wel in de vaatwasser kunnen. Dit is dan expliciet aangegeven in de productbeschrijving.

Afwastablet:

Bij lang gebruik kan een afwastablet in de melkopschuimer het apparaat goed schoonmaken Laat dit 15 minuten met een beetje water inweken. Toch is dit vaak niet nodig aangezien veel melkopschuimers voorzien zijn van een telfon laag. Dit zorgt ervoor dat de melk niet aan de zijkanten blijft koeken. Doe dit dus niet elke keer dat de melkopschuimer gebruikt is. Dat is gewoonweg niet nodig.

Afwastablet:

Giet direct na gebruik een beetje warm water in de kan, zodat evt. Melkresten gemakkelijk te verwijderen zijn. Daardoor is de binnenkant ook gemakkelijker schoon te maken.

Onderhoudsproducten

Voor onderhoudsproducten om melkopschuimers & espressoapparaten te reinigen en te ontkalken, raden wij u aan te kijken op de www.eccelente.nl. Bij deze onderhoud specialist vindt u tal van producten voor het ontkalking en reinigen van apparaten.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (4 stemmen cast)
Onderhoud tips voor 'n melkopschuimer, 3.8 out of 5 based on 4 ratings

Reacties:

 1. henk vermunt zegt:

  Heb een Lattemento LM-140. Nu is mijn mengspiraal kapot!! Zijn deze los te krijgen?? Waar kan ik deze dan vinden?? Groeten Henk Vermunt

 2. Ik heb ook een Lattemento, alleen een Lm-150p. Ook bij mij gaat het asje niet meer rond; het zit vast. Ik weet dat erg veel gebruikers met dit probleem zitten. Het is echt een probleem bij Lattemento produkten met zo’n asje. Bij mij helpt een beetje WD40 een tijdje. Asje dan met de hand goed ronddraaien en daarna ook goed afdoen, anders smaakt de koffie niet.

  • Pimpernel zegt:

   Bedankt voor je advies, na heel vaak kijken wat er aan de hand kon zijn, blijkt dit het euvel. Het asje zat muurvast. Heb het plastic sokje wat terug geknipt en WD40 erin, kwam allemaal roestig vocht terug en losse roestdeeltjes, nu schoon en asje draait zonder weerstand, even getest en het opschuimen doet ie ook weer.

 3. Wij hebben de Illy RVS melkopschuimer (79,-) nu een aantal maanden. In het begin een prima apparaat, maar begint nu enorm veel lawaai te maken. Het lijkt in de tandwieltjes te zitten. Hebben jullie een tip?

 4. Onze lattemento 140, wit, gebruiken we pas sinds kort.
  Nu knippert het blauwe lampje en daarna gaat het uit en gebeurt er niets. Dit staat niet in de zeer sobere gebruiksaanwijzing.
  Weet iemand wat het betekent en wat er aan te doen is?

 5. Frans van Haren zegt:

  Goeden morgen
  Wij hebben sinds 3 jaar de om 145, het raderwerk gaat nu ratelen, wat kunnen wij hier aan doen, open maken lijkt mij geen optie, wat dan?
  Wij hopen dat u ons kunt helpen, vorige firma is niet meer bereikbaar.
  Gr. Fam v. Haren

 6. Levensduur Verlengen zegt:

  Bij de Lattemento, met het motortje in de deksel, is het heel belangrijk dat er geen vocht en melk terugloopt in het motortje. De deksel zou dus het beste rechtop blijven. Zet bijvoorbeeld een hoog glas op het aanrecht, waar je de menger in kunt hangen. Uiteraard is ook een schuimlaag die te ver omhoog komt, niet goed voor het motortje. Voor de veiligheid dan maar iets lager vullen.
  Repair-Cafe medewerker

 7. Ruud IJssel de Schepper zegt:

  Er is helaas een onderdeel van mijn Lattemento LM-145P gebroken, namelijk het onderdeel waar spiraal aan zit.

  Iemand enig idee waar ik die zou kunnen bestellen?

 8. heeft iemand enig idee waar ik mijn Lattemento LM-300P kan laten repareren?

 9. Ik heb net een nieuwe graefe melkschuimer gekregen.maar hij schuimt niet,het radertje draait niet hard en wiebelt.net of hij niet past.wat doe ik verkeerd?

 10. carolien zegt:

  Hallo ,

  De 3 lampjes van mijn illy melkopschuimer knipperen en de machine werkt niet meer.Geen idee wat het probleem is, heeft iemand hier al eens last van gehad en weet hoe ik het kan oplossen?

Deel jouw ervaringen & vragen

*