Nespresso ontkalken en schoonmaken

nespresso ontkalkenKalk is een van de grootste vijanden van de espressomachine. Zo ook van je Nespresso appraat. Ons leidingwater bevat calcium, mineralen en metaalionen. Door het gebruik van water voor het maken van een heerlijke koffie en espresso, creëert het kalkaanslag in je Nespresso apparaat. Het is daarom raadzaam om na 6 maanden je Nespresso te ontkalken. Hierdoor zal je Nespresso machine betere koffie produceren en de levensduur van het apparaat worden verlengd.

Nespresso ontkalken is simpel

Het Nespresso ontkalken is niet moeilijk. Het gaat om het toevoegen van een ontkalkingsmiddel voor het waterreservoir en het doorspoelen van de machine. Hieronder is in stappen te lezen hoe het ontkalken van een Nespresso is zijn werk gaat. Soms verschilt het ontkalkingsprogramma nog wel eens per espressomachine. Het is daarom raadzaam wel eerst de instructies in uw gebruiksaanwijzing te lezen. Onderstaande fases zijn algemeen gesteld voor het Nespresso ontkalken.

Stappen voor Nespresso apparaat ontkalken

 • Er zijn veel ontkalkingsmiddelen van verschillende merken op de markt. Deze zijn vaak op basis van citroenzuur. Citroenzuur is goed voor het milieu omdat het biologisch afbreekbaar is. Daarnaast zorgt citroenzuur er voor dat luchtjes verdwijnen. Nespresso heeft zelf ook ontkalkingspakketten waarmee u de Nespresso kan ontkalken.
 • Opvullen met water
  Vul het waterreservoir op met het ontkalkingsmiddel en vul de rest van het reservoir aan met water.
 • Opvangbakje
  Plaats een bakje of kom onder het Nespresso apparaat, zodat de vloeistof uit het apparaat kan worden opgevangen.
 • Nespresso aanzetten
  Druk de aan en uit knop op het apparaat tegelijk in. Hierdoor gaat het Nespresso ontkalken echt starten. U ziet het knopje van het koffie zetten knipperen. Dit betekent dat het apparaat in de ontkalk stand staat. Druk op dit knopje om het apparaat te laten doorspoelen.
 • Waterreservoir leeg?
  Zodra het waterreservoir leeg is, vult u het opnieuw met de ontkalkingsvloeistof en water en herhaalt u de stappen om uw Nespresso te ontkalken.
 • Alleen water
  Na het apparaat 2 keer te hebben doorgespoeld met ontkalkingsvloeistof en water, vult u nu het waterreservoir alleen nog op met water. Alle stappen worden nu weer herhaald, maar dan alleen met water. U spoelt het apparaat voor de laatste keer door.

Als je je Nespresso rond de 6 maanden ontkalkt op deze efficiënte wijze dan kun je heerlijk blijven genieten van uw Nespresso apparaat. Nespresso ontkalken is eigenlijk een fluitje van een cent. Je moet het alleen wel regelmatig blijven doen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.1/5 (25 stemmen cast)
Nespresso ontkalken en schoonmaken, 3.1 out of 5 based on 25 ratings

Reacties:

 1. Hallo
  Ik heb alles geprobeerd maar ontkalken hoe maar? No Way…
  Als ik een kop koffie of espresso wil dan stopt hij na een paar seconde en moet wederom op knopje drukken om vervolgens meer koffie te krijgen.

  Help…

  • Dit euvel heb ik ook gehad en de oplossing was simpel. Houdt de knop ingedrukt tot het kopje vol genoeg is. Laat de knop los en het juiste volume zit dan in het geheugen.

  • Wat is de uit en aan knop bij ontkalken van een nespresso apparaat

   • Klopt. ik heb ook geen aan uit knop op mijn nespresso. Bij zit er een schuifje boven op het toestel. Dat kan je dus niet indrukken. Vind de uit leg erg summier voor een merk met zulke duren koffiezetapparaten. Heb ook het idee dat deze vragen geen enkel nut hebben want er staan alleen maar antwoorden onder van andere “ontkalkers”.

 2. Handig om ook eerst een een keer de gebruiksaanwijzing te lezen. Die is namelijk ook voor vrouwen bedoeld

 3. Hallo,
  Na het ontkalken blijven beide knopjes knipperen?

  • Marleen zegt:

   Hallo,

   ik heb mijn apparaat ontkalkt maar krijg hem niet meer van ontkalken af. Wat kan ik nu doen om dit te stoppen?

   • Soms blijven de lampjes knipperen na het spoelen/ontkalken. Om dit op te lossen schakel je het apparaat uit. Houd nu de Lungo knop ingedrukt en houd vast, zet gelijktijdig het apparaat weer aan. De lampjes knipperen nog een paar keer laat hierna de knop weer los. Je Nespresso machine is nu weer klaar voor gebruik.

 4. Dit leest men inderdaad in een handleiding, die bedoeld is om te lezen alvorens men het apparaat in gebruik neemt. Hier staat in detail uitgelegd hoe Uw machine moet worden bediend en ontkalkt.

 5. Trees maeyens zegt:

  Wilde nespressomachine ontkalken na 6 maand maar het lukte niet. De lichten knipperen niet bij het aansteken. Ik moest voortdurend de lungoknop indrukken om de ontkalkingsoplossing uit het reservoir te krijgen. Wat is er aan de hand. Ik heb ook stekker eens uitgetrokken om opnieuw te beginnen maar helaas. Machine is nog geen jaar oud. Kan deze al stuk zijn???

 6. Heb mijn apparaat ontkalkt, ging prima. Nu gaat hij niet meer van ontkalken af. Alle suggestie van bovenstaande personen geprobeerd, niks werkt. Wat nu?

 7. Ontkalkt en gereinigd, lichtjes blijven knipperen. Melkschuimer doet het niet meer, alleen stoom en water. Alles geprobeerd niks helpt. Apparaat is 1 jaar oud.

 8. L.kelder. -Pieters zegt:

  Ik heb mijn machine ontkalkt.
  Sinds enige tijd schuimt melk niet meer,wel veel stoom.
  Wat nu te doen?

 9. Vera de niet zegt:

  kan ik me nespresso ook ontkalken als het lampje nog niet brand, bij me vorige nespresso moest ik hem ontkalken als het lampje daarvoor ging branden,maar bij deze is het lampje nog nooit gaan branden,is het dan beter als ik hem na 6 maanden zelf ontkalk

 10. ik wil mijn Nespresso apparaat weer na een paar jaar weer gebruiken. Probeer het te ontkalken maar het maakt alleen maar n harde brommende geluid. Wie heeft raad?

Deel jouw ervaringen & vragen

*