Stappenplan voor goede schuim samen met jouw premium koffiesoort

Melk opschuimen doe je met je ogen en met je oren. Lekkere melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato kun je zelf maken door koude verse volle melk met de hand op te schuimen. Dit doe je met volle melk, want dit smaakt lekker romig (het slagroom effect). De vetten in de volle melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt en dus stevig blijft. Uiteraard kun je melk ook met een melkopschuimer of vanuit je automaat opschuimen. Let wel op: Voor een goede smaak is het belangrijk dat je de melk niet te heet maakt. Regel is dat de melk niet heter mag worden dan 75 graden. Hetere melk vervlakt de smaak van je schuim en maakt je koffie karakterloos.

Eerder beschreven we al het stappenplan voor een elektrische melkopschuimer. Heb je de beschikking over een stoompijp vanuit je espresso apparaat en wil je op een ambachtelijke wijze je schuim maken, dan hebben we de ideale handleiding samengesteld voor je:

Stappenplan melkopschuimen met een stoompijpje

Stap 1: Vul de melkkan met hele koude melk tot net onder het begin van de melktuit, tot een derde van de kan gevuld is.
Stap 2: Draai de stoomkraan van je machine open en laat deze even stomen tot dat je droge stoom krijgt (een tot twee seconden).
Stap 3: Doe de stoompijp in de melkkan, met de pijp halverwege de diepte van de melk is.
Stap 4: Draai de kraan open zodat deze op volle capaciteit stoom produceert.
Stap 5: Als de pijp goed geplaatst is op het melkoppervlak, dan hoor je een zacht slurpend geluidje, wel wat vergelijkbaar met het geluid als je lucht tussen je tanden naar binnen zuigt. Laat nu de kan langzaam zakken, tot dat het uiteinde van de stoompijp net onder/net op het oppervlakte van de melk is. De melk gaat nu cirkelen en zet uit, er ontstaat schuim.
Stap 6: Laat de kan bij het opkomen van het schuim steeds een beetje “meezakken” zodat de stoompijp steeds op de juiste hoogte in de melk blijft om het schuim te maken.
Stap 7: Zodra je de gewenste hoeveelheid schuim hebt, doe je de kan weer wat omhoog, zodat de stoompijp dieper in de melk komt. Warm daarmee de melk zodanig op dat deze 75 graden heet is.
Stap 8: Sluit de stoomkraan, haal de pijp uit de melk, laat nogmaals kort stoom uit de pijp om ingezogen melk er uit te laten komen en poets de pijp meteen even schoon met een natte doek. Pak vervolgens de kan, en sla deze, als er grotere bellen inzitten, even een paar keer met de bodem op een tafel. De bellen springen er dan uit en het schuim wordt nog mooier!

Afronding stappenplan: Als je melk en schuim tegelijkertijd in je cappuccino wilt schenken, wals de melk en het schuim dan even, waardoor het schuim wat vermengd wordt met de melk waardoor deze in gelijke mate in de cappuccino komen. In het kopje scheiden deze twee zich weer!

Premium koffiebonen – vervolmaak je cappuccino

Heb je net nieuwe espressomachine, dan ben je vast ook op zoek naar lekkere koffiebonen. We begrijpen dat het lastig is om jouw favoriete boon te vinden, welke past bij jouw ideale schuim. Je kunt zeer veel verschillende soorten bonen gaan proeven. Van bekroonde koffies tot goede en beter betaalbare soorten. Premium koffiebonen zijn absoluut het summum als het gaat om smaak en aroma. Natuurlijk, smaken verschillen. Des te meer reden om ze zoveel mogelijk te proberen! Tip: Koop niet meteen een kilo, maar ga voor de kleinere zakken. Zo zijn er vier soorten uit Italië, welke bekroond zijn als beste koffies die verkrijgbaar zijn. We kunnen ons daarom voorstellen dat je nieuwsgierig bent hoe ze smaken. Onze voorkeur gaat uit naar:
Agust Natura Equa (fairtrade en biologisch)
Parana Espresso Italiano
Mokarico Classico
Roen 100% Arabica

Ben je op zoek naar een lekkere biologische koffieboon, denk dan ook zeker aan de zeer smaakvolle Diemme Miscela Super. Of de prijswinnende Lagenovese Oro (op de thuismarkt blue gold genoemd). Voor degenen die echt van kracht houden en van goede koffie zijn er deze vier soorten bonen die uitstekende smaak, rijke crema en kracht op harmonieuze wijze met elkaar combineren. Koffie met pit dus! Dit zijn:
Roen Granbar
Bendinelli Armonioso
Mokarico Miscela Rossa
Diemme Miscela Aromatica

Met deze handleiding en onze tips voor geschikte top kwaliteit koffiebonen hopen we je weer van inspiratie voorzien te hebben, in de ontdekkingstocht naar jouw ideale kop koffie / cappuccino en latte macchiato.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 stem cast)
Stappenplan voor goede schuim samen met jouw premium koffiesoort, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Deel jouw ervaringen & vragen

*