Koffiebonen van KoffiePiraat

koffiepiraat-blogKoffiebonen zijn afkomstig van de koffieplant. De koffieplant bevat zaden die worden geroosterd. Voordat er koffie van de koffiebonen gemaakt kan worden moeten de bonen worden vermalen. Vele liefhebbers beamen dat vers gemalen koffie nog lekkerder is dan verpakte gemalen koffie. Om koffiebonen te kunnen gebruiken heeft u een koffiezetapparaat of koffiemachine nodig die deze bonen kan vermalen of een aparte koffiemolen.

Koffiebonen melanges

Grofweg zijn er 2 type koffiebonen: arabica bonen en robusta bonen. De arabica bonen hebben een milde smaak en de robusta bonen hebben meer pit. Ook het cafeïnegehalte van robusta bonen is tot 70% hoger en is de robustaboon iets vetter. Ieder koffiemerk heeft een haar eigen melanges die gebaseerd zijn op alleen arabica, of robusta en arabica. Koffiepiraat.nl bijvoorbeeld, zij bieden een ruim assortiment met meer dan 40 soorten koffiebonen van een groot aantal topmerken.

Koffiebonen hebben ook voordelen tegenover gemalen koffie. Naast de betere smaak kunnen koffiebonen ook langer bewaard worden dan gemalen koffie. Dit komt doordat er de oppervlakte die met lucht in aanraking komt kleiner is, hierdoor blijft de koffie langer vers. Wanneer je een verse kan koffie zet blijft de smaak ongeveer 1,5 uur van dezelfde kwaliteit, mits deze verwarmd blijft. Na deze periode kan koffie een zure smaak krijgen.

Koffiebonen bewaren

U kunt koffiebonen bewaren op kamertemperatuur. Het is ook mogelijk om koffiebonen in te vriezen, echter is dit niet gemakkelijk, er mag namelijk geen vocht bijkomen. De bonen moeten vacuüm verpakt zijn, vervolgens kunnen ze in de vriezer bewaard worden. Bij het ontdooien moet erop gelet worden dat de verpakking pas geopend kan worden als de bonen geheel ontdooid zijn. Ook het vocht moet helemaal weg zijn. Voornaamste is dat koffie niet in aanraking komt met zuurstof.

Koffiebonen kunnen natuurlijk ook gebruikt worden als basis voor verschillende koffiedranken zoals: cappuccino, latte macchiato, espresso, irish coffee en ijskoffie. Vele moderne koffiemachines hebben deze verschillende functies ingebouwd. Voor espresso worden er vaak speciale koffie melanges geproduceerd, donkerder gebrand of met met een grotere hoeveelheid robusta bonen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (4 stemmen cast)
Koffiebonen van KoffiePiraat, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Deel jouw ervaringen & vragen

*