Zelf cappuccino maken

zelf cappuccino makenZelf een lekkere cappuccino maken, wie wilt dat niet! Een cappuccino bestaat uit espressokoffie met cappuccinomelk daaraan toegevoegd. Cappuccino bestaat uit 3 delen. Het eerste deel bestaan uit de sterke espressokoffie, het tweede deel uit zachte opgeklopte melk en het derde deel uit een schuimlaag van de melk. Door het grote aandeel opgeklopte melk wordt de cappuccino een zachte koffie.

Een cappuccino maken: De koffie

De basis van een heerlijke cappuccino is goede espresso. Om de koffie voor een cappuccino te maken volgt u de volgende stappen:

 • Warm uw koffie apparaat op
 • Verwam het kopje waar je de cappuccino in wilt schenken alvast goed op
 • Maal ongeveer 7 gram espresso koffiebonen met een goede koffiebonenmaler. Zo kun je straks ook genieten van de beste koffie voor je cappuccino.
 • Met de gemalen koffie die je nu hebt, zet je de espresso in een ruime, net opgewarmde koffiekop.
 • De volgende stap voor het cappuccino maken is het melkschuim.

Het melkschuim maken

De meeste espressomachines geven de mogelijkheid om zelf melk op te schuimen voor het maken van een cappuccino. Natuurlijk kun je ook een losse elektrische melkopschuimer gebruiken voor perfect melkschuim. Bekijk het overzicht van de beste melkopschuimers. Gebruik dezelfde hoeveelheid melk als de hoeveelheid koffie. Gebruik volle melk. Lees hier meer over de beste melk voor cappuccino. Gebruik je geen elektrische melkopschuimer?, volg dan onderstaande stappen voor opschuimen van je melk met een stoompijpje:

 • Schenk de melk in een metalen kan
 • Steek de stoompijp in de melk, ongeveer 1 centimeter boven de bodem
 • Draai de stoomkraan open om de melk op te schuimen en te verwarmen
 • Als de melk rustig wordt, haalt u de stoompijp wat verder omhoog en verwarm je de melk. Wanneer je kleine belletjes ziet, verwarm je de melk op de juiste hoogte
 • De opgewarmde melk kan direct op de espresso geschonken worden, waardoor de melk zich met de koffie mengt het het schuim er bovenop blijft liggen.
 • Geniet vervolgens met volle teugen van je heerlijke cappuccino. Cappuccino maken was nog nooit zo makkelijk nietwaar?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (23 stemmen cast)
Zelf cappuccino maken, 3.0 out of 5 based on 23 ratings

Reacties:

 1. Ik heb melk schuim alleen blijft het er niet bovenop liggen maar wordt het een koffie gemengd met melk…help?!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.5/5 (2 stemmen cast)
  • Fleur de Cafe zegt:

   Beste Wtu,
   Dat je melkschuim mengt met je koffie komt waarschijnlijk toch door je melk. Deze is te dun of te ver door verwarmt (gekookt). Gebruik vooral volle melk dit mag ook houdbare melk zijn. Verwarm deze tot maximaal 65 graden, de temperatuur gaat altijd nog verder omhoog. Laat de melkschuim 1 minuut staan. Klop het kannetje even tot alle belletjes weg zijn. Wals de melk vervolgens, zodat het melkschuim goed mengt en giet deze vervolgens in je espresso. Giet liefst eerst hoog en vervolgens laag. Je cappuccino is klaar! Succes!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 1.8/5 (4 stemmen cast)

Deel jouw ervaringen & vragen

*